mrt
12
2018

Waar mensen buiten zitten

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Een eerste mooie lentedag, dit jaar. Het zou zomaar rokjesdag kunnen zijn. Maar ik heb geen Nederlandse vrouwen – of meisjes gezien, die een korte rok boven blote benen droegen. Wijlen Martin Bril introduceerde deze dag, die het begin van de lente markeert. De chroniqueur schreef in zijn column Rokjesdag:
Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen. Tot zover de definitie waarop ongetwijfeld het een en ander valt af te dingen, maar daar heb ik geen zin in, sterker nog; het is een prachtige definitie.
De Van Dale noteert onder rokjesdag zie bloesjesdag. Zo kan ik het ook. Snel naar bloesjesdag en daar treffen we deze: eerste warme lentedag (waarop de vrouwen voor het eerst in hun bloesje op straat lopen).
Tja.
Ik vind mijn eigen definitie beter. En ik ben niet eens een billenman. Ook geen tietenman trouwens. Dus dat heeft er niets mee te maken. Wat mijn definitie zo mooi maakt is de toverslag.
Hoe weten alle vrouwen dat het rokjesdag wordt? Er is geen tamtam, en het wordt niet op radio en televisie aangekondigd. Het gaat dus om een voorgevoel dat duizenden vrouwen op hetzelfde moment bezoekt.”
Ik dacht aan Martin Bril, toen ik me naar buiten spoedde. Maar ook aan Ernst Jansz. Voor de reünieplaat Klaar van Doe Maar, schreef de frontman het liedje Oorlog. Hij dichtte onder meer deze regels:

Is hij altijd bij ons
Rust hij slapend op een plein
Waar mensen buiten zitten in de zon
Wanneer begint de oorlog
Is er oorlog tussen ons

En zo liggen schoonheid en chaos dicht bij elkaar. Het zijn geen tegenstellingen, maar beiden uitingen van ons ondermaanse bestaan. Rokjesdag is een feestdag, wanneer hij ook valt. En daarvoor moet oorlog wijken. We kunnen beter buiten zitten in de zon.

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.