nov
26
2019

Wachtgeld

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Wachtgeld is een soort WW-regeling voor ex-parlementariërs. Politici en bestuurders worden in hun nieuwe loon aangevuld tot het laatste inkomen dat zij hadden als bijvoorbeeld minister of wethouder. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff maakt gebruik van deze regeling. In het vorige kabinet was hij 2,5 jaar staatssecretaris van Justitie en drie weken minister van Defensie.
Dijkhoff incasseert nu circa 37.000 euro per jaar aan wachtgeld, bovenop zijn loon als fractievoorzitter.
Ook GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks, ex-wethouder in Leeuwarden, laat sinds 2017 haar inkomen van 115.000 euro aanvullen met wachtgeld. In haar geval gaat het om zo’n 7.000 euro per jaar. Waarom? “Ik ben 8,5 jaar wethouder geweest, dan heb je een bepaald bestedingspatroon. Ik heb me er niet op kunnen voorbereiden dat mijn inkomen achteruit zou gaan, omdat ik heel plotseling met voorkeursstemmen in de Kamer kwam. Het is in Nederland altijd heel chique om afstand te doen van rechten, maar dat heb ik dus niet gedaan.”
Diks had als wethouder dus een bepaald bestedingspatroon. Waar gaf ze dat geld aan uit? Waar haalde ze de tijd vandaan om te shoppen? Je zit inderdaad wat ruimer in de slappe was als bestuurder. Maar als Kamerlid heb je het ook niet slecht.
Enfin.
Wachtgeld. Daar is al wel in gesneden. Dat gebeurde nadat Philomena Bijlhout namens de LPF staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (belast met familie- en emancipatiezaken) was. Zij trad een paar uur na haar beëdiging al af, vanwege de onjuiste informatie over haar deelname in de Surinaamse militie ten tijde van en na de decembermoorden in 1982.
Je kunt niet vanwege die paar uur, waarin feitelijk nog niets gebeurd is door alle ceremonies rondom beëdiging, jarenlang publiek geld opstrijken.
Dat kan eigenlijk ook niet in de positie van Dijkhoff en Diks. De GroenLinks-politica is hierover al teruggefloten door haar fractie. Dijkhoff niet. Wat zij doen of hebben gedaan: het klopt wel, maar het deugt niet.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.