jan
10
2021

Wandeling

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Nu we al een tijdje in een lockdown zitten, mis ik mijn dagelijkse wandelingen en fietstochtjes. Naar het station en van het station naar de faculteit, bijvoorbeeld. Of naar de kerk. Of even een lunchwandeling. Je moet het opeens zelf inplannen, zonder dat school of werk de faciliteiten bieden. Dat geeft niet, want ik dwing mezelf tot een dagelijkse wandeling van minstens een half uur.
Het niet hoeven inchecken of het klokken van uren en minuten, geeft de ruimte om tijdens een wandeltocht ook nog eens even vijf minuten langer te blijven staan. Om met een tegemoetkomende kennis nog even kort te babbelen, bijvoorbeeld.
Sinds kort maak ik steeds een vergelijkbare tippel. Vanaf de rotonde Bleeklaan/Groningerstraatweg steek ik door naar de Hoekstersingel, waar ik via het bruggetje bij Café Blauwhuis het water oversteek. Via de Arendstuin, tussen de manege en het Stedelijk Gymnasium, loop ik richting de Noorderbrug. Daar steek ik de weg over naar de Prinsentuin, waar ik langs het water door deze tuin loop.
In de bomen voorbij De Koperen Tuin hoor ik steevast het bekende getik van een specht. In mijn hoofd heet deze vogel Valéry, naar de hoofdpersoon uit het boek Specht en Zoon van Willem Jan Otten.
Na de Noorderplantage tik ik het standbeeld aan van Piet Paaltjens, het pseudoniem van de dichtende dominee François HaverSchmidt. Bij Brownies & Downies sla ik linksaf de Nieuwestad op. Daar verbaas ik mij over de stilte van de stad. Samenscholen is verboden door de overheid, dus wordt op de winkelstraat niet meer samen geklonterd. Weinig beweging, terwijl het nog niet eens zo lang geleden een drukte van belang was.
Voorbij de Waag steek ik de Wirdumerdijk over en ga verder over de Kelders. Ter hoogte van het beeld voor Mata Hari staat een modern pand – mijn gedachten gaan daar uit naar de brand in het studentenpand, waarbij de 24-jarige Idsart Otte om het leven kwam. Een lokaal trauma.
Daar vlakbij is de winkel van Wobbe van Seijen, vorig jaar getroffen door een fikse brand. Zónder slachtoffers, dat wel. Maar ja, voor een ondernemer in corona-tijd wel een extra slag.
Bij Wobbe ben ik al op de Voorstreek beland. Als ik even verderop de apotheek passeer, gebouwd in Jugendstil en nog steeds als apotheek in gebruik, sta ik stil om een keuze te maken. Ga ik voorwaarts om bij de Jumbo langs te gaan? Of sla ik af om langs de Bonifatiuskerk te lopen? Ik kies voor het laatste. Na een kerkbezoek wandel ik richting de Poiesz, de supermarkt waar de zoon van een vriend de manager is.
Het volgende moment moet ik links af om weer richting de rotonde van de Bleeklaan en de Groningerstraatweg uit te komen. Ruim een half uur onderweg – zal ik nog een rondje? Nee, de koffie trekt. Het weer nodigt niet uit om mijn activiteit voor nu uit te breiden.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.