jan
20
2017

Wannseeconferentie

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat in Berlijn de zogenaamde Wannseeconferentie plaatsvond. Tijdens deze vergadering werd een ‘definitieve oplossing’ voor het ‘Jodenvraagstuk’ gezocht. En gevonden, de vijftien aanwezigen hadden slechts twee uur nodig voor het grote antwoord. De bijeenkomst was onder leiding van nazileider Reinhard Heydrich en vond plaats in Villa Marlier aan de Wannsee.

De villa bestaat nog steeds en is ook nog steeds te bezichtigen. Het heet tegenwoordig Gedenkstätte Haus der Wannsee-Konferenz. Toen ik drie jaar geleden een maand in Berlijn woonde, heb ik deze Gedenkstätte bezocht. Het is heel onwerkelijk om in de zaal te staan, waar de mannen vergaderden en tot dit afschuwelijke plan kwamen. Als de muren konden spreken, dan hadden ze ons veel te vertellen.

De vijftien nazi’s, waaronder Adolf Eichmann, hebben die dag weliswaar een antwoor gevonden voor het Jodenvraagstuk. Hoe goed bedacht en in beginsel ook degelijk uitgevoerd, het plan is nooit tot volledige uitvoer gekomen. Gelukkig maar.

Gelukkig ook dat zo’n Gedenkstätte nog steeds bestaat. Tastbare herinneringen aan een van de grootste afschuwelijkeden uit de 20e eeuw.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

  • 29 januari 2017 at 13:03 |

    […] het Joodse volk. Met gebruikname van het gifgas Zyklon B. Tijdens mijn Berlijnse maand heb ik de Gedenkstätte Haus der Wannsee-Konferenz bezocht. Absurd om op zo’n plek rond te lopen. Maar ook goed: in hele gewone omgevingen zijn […]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.