okt
31
2018

Weiland

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Ik fietste naar Wytgaard, een idyllisch dorpje ten zuiden van de stad Leeuwarden. In 1957 werd het dorp zelfstandig, toen het zich officieel losmaakte van Wirdum. Sinds jaar en dag maakt het dorp met 630 inwoners deel uit van de gemeente Leeuwarden.
Veel valt niet te melden over Wytgaard. Tenminste, niet vanuit de onvolprezen Querido’s letterkundige reisgids van Nederland van Willem van Toorn uit 1982. Van Toorn liet geen lemma noteren over Wytgaard. Neemt niet weg dat ik met veel plezier naar toe fietste. Een kleine tien kilometer heen. En dan dezelfde afstand weer terug.
De tocht voert de fietser via uitgestrekte weilanden zuidwaarts van de Culturele Hoofdstad. Zoals het hoort, had ik tegenwind. Nog niet zo sterk dat ik kromgebogen over mijn stuur boog, maar het scheelde weinig. Voor mijn gevoel. Maar zodra Boudewijn de Groot met Jimmy in je kop begint te zingen, kom je er niet meer vanaf. En vind je dat deze tekst voor jou is geschreven.
‘Tegenwind’ is een liedje van Elly Zuiderveld. In een begeleidend intro’tje schrijft Elly: “De tekst schreef ik op Vlieland. Het muzikale idee kwam van Jan Borger: maak eens een liedje op de autoharp!”
‘Tegenwind’ is dus dat resultaat van een autoharp-liedje en een vakantie op een Waddeneiland. In het refrein speelt Elly met het woord tegenwind. “Zet je schrap, ga ervoor, je kunt er wel tegen, tegenwind.” Of gaat het om ‘je kunt er wel tegen, tegen wind’, dus met een extra spatie? Ik weet het niet, ik vermoed het stiekem wel. Een Rikkertiaans woordspelletje. Maar het is een tekst van Elly. Het leuke van de bijbehorende clip, is dat de jongens van Tangarine hierin een rolletje spelen.
Daar moest ik aan denken, al fietsend. Daar had ik ook de gelegenheid voor. Geen oordopjes in, geen muziek. Enkel mijn fiets en ik. In een mooi herfstig landschap.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.