feb
13
2019

Wereld Radio Dag

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Vandaag is het Wereld Radio Dag. Een mooie gelegenheid om dit medium in het zonnetje te zetten. Dat is hard nodig, want de radio heeft het lastig. Het is een ondergewaardeerd medium, zeker dankzij de opkomst van de televisie, de film en fotografie via de mobiele telefoon.
De afwezigheid van beeldmateriaal maakt van een radio-uitzending iets magisch. Alsof je een boek leest en zelf de beelden mag verzinnen. Of niet, omdat je auto rijdt, de was ophangt of opvouwt of de afwas wegwerkt. De radio dwingt je niet om te kijken, je kunt ondertussen nog iets anders doen.
Ik heb zelf een tijdje als radiopresentator gewerkt, bij de stadsomroep LEO in Leeuwarden. Ik werkte er als vrijwilliger op de bureauredactie, toen een invaller werd gezocht voor het actualiteitenprogramma LEO Vandaag. Dat heb ik mogen doen.
Leuk om vanuit de studio gasten te bellen. Of te ontvangen. Je praat met elkaar. Omdat de luisteraars geen beeld hebben, moet je het dus over de inhoud gaan hebben. Foto’s om je verhaal te ondersteunen, heb je niet. Dus ook voor de gasten geldt: vertel wat je kwijt wilt.
Dat waren leuke tijden. Leuke dingen geleerd en meegemaakt. Maar toen kwam de betalende werkgever voorbij.
Het leuke van de radio is ook dat het een snel nieuwsmedium is. Sneller dan televisie heb je het nieuws. Betrouwbaarder dan het internet wordt het nieuws gelijk in perspectief gezet. Er wordt gelijk iemand gebeld om het nieuws te duiden. En je hoeft niet gelijk je hele programmering aan te passen.

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.