sep
10
2017

Wereld Suïcide Preventie Dag

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het is vandaag ‘Wereld Suïcide Preventie Dag‘ (World Suicide Prevention Day). Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor geestelijke gezondheidsproblemen.
Zo worden vanavond om 20 uur kaarsen gebrand voor het raam om support aan de zelfmoordpreventie te tonen, voor de dierbaren die door suïcide verloren zijn gegaan en voor de overlevenden die een poging hebben gedaan tot zelfmoord. De dag valt in de campagne met als thema ‘Hoop Doet Leven’. Deze actie loopt van 4 tot en met 17 september.
De Wereld Suïcide Preventie Dag valt vrijwel samen met de tweede sterfdag van schrijver Joost Zwagerman. De oud-presentator van Zomergasten (in 2003 en 2004) beroofde zichzelf die dinsdag 8 september 2015 van het leven, kort nadat hij had verteld aan de ziekte van Bechterew te lijden. Hij zou die avond in het Radio 4-programma Opium op 4 vertellen over zijn jongste boek, De stilte van het licht. De redactie zat op de schrijver te wachten, maar ‘Zwaag’ kwam niet opdagen.
Zouden schrijvers vatbaarder zijn voor zaken als zelfmoord, alcohol- en drugsverslaving? Ik denk het niet. Ik vermoed dat deze zaken onder kunstenaars als schrijvers net zo vaak voorkomen als onder ‘het gewone volk’. Maar omdat deze beroepsgroep meer in de belangstelling staat dan Jan met de Pet, valt het meer op.
Enfin.
Vanavond om 20 uur een kaarsje aansteken en voor het raam zetten. Daar krijg je niemand mee terug. Maar je bevestigt er wel het bestaan mee, van wie je verloren hebt.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.