feb
18
2019

West Of Eden naar Drachten

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De Zweedse folkrockband West Of Eden komt zaterdag 2 maart naar De Lawei in Drachten. Dat betekent een avond vol klassieke folk, traditionele jigs en reels, maar ook moderne folkrock. De groep werd ruim 20 jaar geleden opgericht door het echtpaar Martin en Jenny Schaub en heeft als thuisbasis Gotheborg. Het is opmerkelijk dat de muzikanten niet putten uit de eigen volksmuziek, maar veel meer steunen op Keltische folktradities.
West Of Eden. Mijn hoofd gaat associëren. Allereerst naar East Of Eden van John Steinbeck. Het verhaalt de strijd die twee broers leveren om de liefde van hun vader. Het gaat daarbij om drie generaties, waarbij het om de twee jongste genereties gaat die de liefde van hun vader wil veroveren. Generatie drie is in zekere zin de herhaling van generatie twee.
Wanneer Adam Trask, vader in de middelste generatie, zijn twee zonen hun namen geeft, doet hij dat samen met Samuel Hamilton, vriend van de familie. De zonen worden Caleb en Aron genoemd – niet zoals de twee zonen van de Bijbelse Adam, dus. Bij de naamgeving filosoferen Samuel, Adam en huisbediende Lee over de betekenis van Genesis 4, de eerste broedermoord.
Het is de huisbediende die een nieuwe betekenis geeft aan het woord Timshel, dat ook in het boek East Of Eden van belang is. In Steinbecks boek gaat het, net als in Genesis 4, over de vraag of je verantwoordelijk bent voor het kwaad dat je doet. Doe je fout, omdat dat in je bloed zit? Of heb je een keuze? Als één van je ouders kwaad bloed heeft, erf je dat. Maar als je andere ouder goed bloed heeft, erf je dat bloed óók.
Lee vertelt dat je het woord Timshel niet moet vertalen met ‘thou shalt’ (King James Version) / ‘gij zult’ (of varianten in de gebiedende wijs), maar juist met ‘thou mayest’: gij móógt. Je hebt de keuze om zonde te doen. Maar je hebt ook de keuze om juist rechtvaardig te handelen. Zoals Steinbeck noteert: “But the Hebrew word, the word timshel—‘Thou mayest’— that gives a choice. It might be the most important word in the world. That says the way is open. That throws it right back on a man. For if ‘Thou mayest’—it is also true that ‘Thou mayest not.”
Maar ik associeer ook naar Bob Dylan. Het b-kantje van zijn succesvolle singel Like A Rolling Stone heet Gates Of Eden. And there are no sins inside the Gates of Eden. Een liefdesliedje, aldus de bard. Voor wat het waard is.
Over anderhalve week staat West Of Eden in Drachten.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.