feb
19
2020

Westmalle-verzameling

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

LIER Al een halve eeuw lang verzamelt de gepensioneerde bierhandelaar Leo Truyen (73) uit Lier alle mogelijke attributen rond het trappistenbier en de abdij van Westmalle. Doorheen de jaren bouwde hij een indrukwekkende collectie op, waarvoor ook buitenlandse bezoekers interesse tonen. “Ondertussen bestaat mijn collectie uit meer dan duizend stukken.”
Vijftig jaar geleden rolde Leo, die afkomstig is uit Ekeren, via zijn vrouw Christiane Vanspringel in de bierhandel. Haar grootvader Theodoor en vader Jos waren immers verdelers van bieren en andere dranken geweest. Samen met haar echtgenoot Leo zette zij als enig kind van Jos het familiebedrijf verder. Al sinds 1926 verkochten de Vanspringels Trappist van Westmalle. Toen de monniken beslisten hun verdelers uitsluitend nog het trappistenbier te laten verkopen, verkochten Leo en Christiane een deel van het bedrijf. Sinds 1 oktober 1997 focuste ‘Bierhandel Truyen’ zich volledig op producten van de abdij van Westmalle. In april 2014 besloten Leo en Christiane de zaak over te dragen aan hun zoon Bart en schoonzoon Chris.
Zijn verzamelwoede heeft zijn wortels in 1969. “In een leegstaande zaak zag ik een mooi glas ‘Trappist Dubbel Bruin’ staan. Toen ik mijn interesse liet blijken, zei de eigenaar dat ik het gerust mocht hebben. Daar dronk ik sindsdien mijn Trappist Westmalle uit. Toen dat dan stuk ging tijdens het afwassen, ging ik op zoek naar een nieuw, soortgelijk glas. Zo is de bal dan aan het rollen gegaan”, lacht Leo.

Lees verder in Het Laatste Nieuws.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.