okt
30
2022

Willem van Oranje

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

René van Stipriaan sleepte zondag de Libris Geschiedenis Prijs in de wacht voor zijn vuistdikke biografie van Willem van Oranje. Hoe kijkt hij terug? “Het was gruwelijk hard werken.”
Het boek dat zondag de Libris Geschiedenis Prijs won moet je absoluut niet op je tenen laten vallen. Het telt 1000 pagina’s, inclusief noten. De biografie van Willem van Oranje, getiteld De Zwijger, geschreven door literair historicus René van Stipriaan, werd door de jury unaniem tot winnaar verkozen.
In de zestiende eeuw was Willem van Oranje dewelbekende ‘vader des vaderlands’ een belangrijke edelman. Hij leidde de opstand van de Nederlanden tegen Spanje. “Dit boek is de komende dertig jaar een standaardwerk,” zei juryvoorzitter Thom de Graaf. Zo compleet als deze is géén van de ruim 150 boeken die eerder over hem verschenen, aldus de jury.
De biografie staat vol opmerkelijke details over Oranje. Zo somt Van Stipriaan op wat er tijdens het eerste banket ter ere van de jonge prins op het menu stond: een heel schaap, twee hazen, vier patrijzen, drie konijnen, zes plevieren en kapoenen, overgoten met 35 kannen wijn. Een voor die tijd eenvoudig maal, aldus de auteur.

Bron: dagblad Trouw

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.