feb
11
2018

Willem Wilmink

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De term “Hilversum III bestond nog niet” krijgt een plek in de nieuwe editie van de Dikke Van Dale. Volgens hoofdredacteur Ton den Boon van het woordenboek, is de term “Hilversum III inmiddels synoniem voor een nostalgisch gevoel van het verleden waarin het allemaal beter was. We denken bij het horen van die woorden terug aan de tijd dat er nog geen massacommunicatie was en dat mensen met elkaar omgingen en samen zongen.”
Het liedje is bekend geworden door Herman van Veen, maar werd de tekst geschreven door Willem Wilmink. De Twentse neerlandicus gebruikte als basis voor de tekst het lied Lang scho nimma G’sehn, van het Duitse echtpaar Hans-Jürgen Buchner en Ulrike Böglmüller. Wilmink is inmiddels al ruim veertien jaar niet meer onder ons.
De Wereld Draait Door besteedt dit seizoen de nodige aandacht aan Wilmink. Regelmatig wordt een gedicht van hem voorgedragen door een bekende Nederlander. En zo fladdert de poëzie uit Enschede door de Westergasfabriek in Amsterdam.
Ik las een jaar of acht geleden zijn Verzamelde Verhalen, in 2009 uitgegeven bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Deze omnibus las ik toen ik een werkervaringsstage liep bij Dagblad van het Noorden, de stadsredactie in Groningen. Wat ik me herinner van dit verzameld werk, is dat ik Wilminks gedichten beter vond dan zijn proza.
Dat vond ik toen.
Nu zou ik het boek moeten herlezen voor een goede afgewogen beoordeling.
Het mooiste gedicht van Wilmink is misschien wel Ben Ali Libi. Of nou ja, het gaat dan vooral om die schitterende voordracht door Joost Prinsen. Hij deed dat op emotionele wijze in de NPS-documentaire uit 2004 Willem Wilmink – Dichter in de Javastraat, geregisseerd door documentairemaker Dirk Jan Roeleven.
Tuurlijk, Prinsen is een acteur, hij weet hoe hij met gevoelens en emoties moet spelen. Maar bij deze voordracht wordt Prinsen overvallen door de boodschap van deze hartverscheurende poëzie. Verplichte kost dus, dit filmpje.
Enfin.
Willem Wilmink heeft de Dikke Van Dale gehaald. Dat is een mooi eerbetoon aan deze overleden schrijver en dichter.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.