Actie voor Namenmonument
WINSCHOTEN In Winschoten, ooit de tweede Jodenstad van het land, wordt deze week geld ingezameld voor het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Dat gebeurt met een concert en lezing in de Marktpleinkerk, komende donderdagavond. De opbrengst van de entree gaat naar het monument.
“We vinden het een erg passende bestemming”, vertelt Eppo Bodde, zanger en een van de organisatoren van het evenement. “Ook omdat op het monument veel namen van mensen uit onze stad zullen komen te staan.”
Ruim 10 procent van de bevolking
In 1869 woonden in Winschoten 661 Joden, meer dan 10 procent van de totale bevolking. In 1899 bedroeg het aantal 852. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog, toen vanwege de economische crisis velen naar de Randstad trokken, waren het er nog ruim 500. Na de bevrijding was van het bloeiende Joodse leven niets meer over.
In de grootste bloeiperiode van het Winschoter Joodse leven was Amsterdam de enige Nederlandse stad met een hoger percentage Joden. In die stad moet in de Weesperstraat, op initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité, het Holocaust Namenmonument komen, met daarop de namen van 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.
Communistisch verzet
Bodde zingt donderdagavond onder meer liederen van Bertolt Brecht en het lied Die Moorsoldaten, dat herinnert aan de concentratiekampen in het Emsland, net over de grens.
Joost Valeton, net als Bouko Tiggelaar en Theo Bodwits mede-organisatior van de avond, vertelt donderdag over het verzet in Oost-Groningen. “Het communistisch verzet met name. Maar in de lezing komt ook het verzet in Duitsland tegen de nazi’s aan bod.”
Jacques Grishaver is woordvoerder van de initiatiefnemers voor het Namenmonument. Hij vertelt dat al sinds 2006 wordt toegewerkt naar het monument. Volgens hem heeft alleen een groep Amsterdamse omwonenden nog bezwaren, onder meer omdat de locatie in Amsterdam volgens hen niet de juiste zou zijn. “Daardoor loopt de bouw vertraging op. Dat zal ook tot hogere bouwkosten leiden en ook daarom is het geld uit Winschoten erg welkom,” zegt Grishaver.
Bron: Dagblad van het Noorden
Tags // Amsterdam, Bertolt Brecht, Bodde, Bouko Tiggelaar, de Tweede Wereldoorlog, Emsland, Eppo Bodde, Grishaver, holocaust, Holocaust Namenmonument, Holocaust Namenmonument Amsterdam, Jacques, Jacques Grishaver, Jodenstad, Joost Valeton, Namenmonument, Oost-Groningen, Theo Bodwits, Tweede Wereldoorlog, Winschoten
Trackback from your site.