apr
06
2017

Woordenschat

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Rappers zouden een grote woordenschat hebben dan schrijvers als Harry Mulisch en William Shakespeare. De onderzoekers Alex Reuneker (Universiteit Leiden), Vivien Waszink (Instituut voor de Nederlandse Taal) en Ton van der Wouden (Meertens Instituut) van Neerlandistiek, een online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek, vergeleken het werk van ruim 30 Nederlandstalige rappers en gebruikten als vergelijkingsmateriaal de klassieker De Ontdekking van de hemel van Harry Mulisch uit 1992 en het nieuwste werk van Ilja Leonard Pfeijffer, Peachez uit 2017. Ook werden Couperus’ Eline Vere uit 1899 en Multatuli’s Max Havelaar meegenomen in de Nederlandse analyse.
En dan blijkt dus dat hiphoppers werkelijke woordkunstenaars zijn. Met omhaal van woorden bereiken zij een groot publiek. Hoewel dat overigens inhoudelijk niets zegt. Want de rappers mogen dan een groter vocabulaire hebben, de besproken materie is wel van een deplorabel niveau. De ‘spoken word’-artiesten bespreken vrijwel alleen mooie vrouwen, stoere auto’s en geld – heel veel geld. Dat is nog eens andere koek dan het opzoeken van de Tien Geboden (Mulisch) of de misstanden in Indië (Multatuli).
Wat zegt dan zo’n taalkundig onderzoek? Feitelijk niks, vrees ik. Of het gaat om de statistieken. En de populaire artiesten van vandaag kunnen laten zien dat “taal zeg maar echt mijn ding” is. Voor wat het waard is.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.