jul
24
2015

Woordenschat

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

‘Kanye West en Eminem hebben groter vocabulaire dan Bob Dylan’, kopte Nu.nl gisteren. De nieuwssite baseerde zich op een onderzoek van Musixmatch, dat het vocabulaire van de verschillende artiesten onderzocht. Rapper Eminem gebruikte 8.818 verschillende woorden in zijn liedjes en voert de lijst aan. Tweede is Jay-Z met 6.899 woorden, Kanye West is met 5.069 woorden de vierde. En Bob Dylan staat vijfde met 4.883 verschillende woorden.
Volgens Nu.nl is Kenny G de hekkensluiter met slechts 809 verschillende woorden. Overeenkomst tussen alle artiesten is dat ze meer dan honderd nummers hebben gemaakt.
Wat zegt zo’n onderzoek? Is een artiest die heel veel verschillende woorden gebruikt, ook per definitie intelligenter dan zijn collega met minder woorden? Hoe hoger opgeleid (en dus een hogere intelligentie), hoe meer woorden je tot je beschikking hebt. Met een bredere vocabulaire kun je je makkelijker handhaven in de samenleving – je kunt je in ieder geval makkelijker wenden tot ander taalgebruik.
Maar tegelijk geldt ook dat in de beperking zich de meester toont. Sommige mensen kunnen veel zeggen met weinig woorden, anderen hebben veel woorden nodig om weinig tot niets te zeggen. Wat betreft de poëzie, zit daarin niet de kracht dat de dichter van dienst zich beperkt weet tot een enkel woord?

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.