dec
12
2020

Wopke Hoekstra

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Minister van Financiën Wopke Hoekstra is door het partijbestuur van het CDA unaniem voorgedragen als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Het bestuur deed een beroep op hem na het terugtreden van Hugo de Jonge.
De Jonge, domineeszoon, haakte af. Als ‘corona-minister’ heeft hij te druk met zijn vak. Dus moet hij een stap opzij doen, ondanks het beroep dat op hem is gedaan. Met Hoekstra wordt een nieuwe politiek-religieuze richting ingeslagen.
Het CDA is een partij met meerdere stromingen. De katholieken, afkomstig uit de KVP. En de protestanten, verenigd in de ARP en de CHU. Deze drie partijen vormen sinds 1980 het Christen Democratisch Appèl. Met een katholieke premier wordt doorgaans een protestantse fractievoorzitter gekozen. En andersom: als het CDA een protestantse regeringsleider levert, wordt uit de katholieke bloedgroep een fractievoorzitter gekozen.
Maar de laatste jaren is een verandering gaande. Tot vorig jaar was Sybrand van Haersma Buma fractievoorzitter. Hij was lid van de protestantse Kloosterkerk in Den Haag. Toen hij vorig jaar burgemeester werd van Leeuwarden, kwam de plek als fractieleider vrij. Die positie werd ingenomen door Pieter Heerma, zoon van Enneüs Heerma. Heerma noemt zichzelf agnost. Hij is daarmee de eerste niet-christelijke fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer.
En nu dus een nieuwe lijsttrekker: Hoekstra is remonstrant. Een vrijzinnige stroming binnen het Nederlandse kerkenlandschap. Het gereformeerdendom van oud-premier Jan Peter Balkenende en oud-minister Piet Hein Donner is verdwenen. Het christelijke geloof binnen het CDA is flink verdund.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.