nov
24
2021

Zaailand

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De gemeente Leeuwarden heeft stickers geplakt bij de uitgang van parkeergarage Zaailand waarop wordt uitgelegd dat het plein toch echt Wilhelminaplein heet.
Wilhelminaplein of Zaailand: het is en blijft een discussie in Leeuwarden, erkent de gemeente. Maar het plein boven parkeergarage Zaailand heet toch echt Wilhelminaplein benadrukt de gemeente nu met een grote sticker bij de westelijke uitgang van de garage.
Op de stickers wordt de geschiedenis van het plein uitgelegd vanaf 1511, toen het gebied voor het eerst opdook in de archieven onder de naam Seedlandt. In 1645, toen het stuk grond binnen de stadswallen lag, was de benaming ’t Saylandt.
Pas in 1894 werd de naam officieel Wilhelminaplein, omdat de jonge koningin Wilhelmina twee jaar daarvoor een bezoek aan de stad had gebracht.

Sticker om uit te leggen
In 2012 werd het huidige Zaailand (of Wilhelminaplein) officieel heropend na de bouw van het nieuwe Fries Museum, de nieuwe parkeergarage Zaailand en een appartementencomplex. Dat werd aangekondigd als Opening Zaailand door het (gemeentelijk) projectbureau Nieuw Zaailand.
De raadsleden Sikko Klaver van Gemeentebelangen en Eline de Koning van de PvdA stelden in 2019 voor om het plein definitief Zaailand te noemen. Maar omdat alle mensen in de appartementen nu officieel aan het Ruiterskwartier wonen, zouden al die adressen moeten worden gewijzigd. Dat zou volgens de gemeente te grote gevolgen hebben.
Daarom blijft het Wilhelminaplein, noemen de meeste Leeuwarders het Zaailand en is er een sticker om het uit te leggen.

Bron: Leeuwarder Courant

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.