mei
02
2016

Zijlstra

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het leuke aan een televisie-programma als De Verwondering, is dat je via zo’n programma aan mooie dingen toe komt. Zo zag ik een aantal weken terug een aflevering met trompettist en zanger Jeroen Zijlstra. Hij is de frontman van de band Zijlstra. Hij is een Nederlandse zanger, tekstschrijver, componist en trompettist, zo meldt Wikipedia.
Een woeste visserman, zo sprak Zijlstra over zichzelf in een gesprek met het Nederlands Dagblad. Zijlstra is geen christen, kleinzoon van humanistische en communistische grootouders. En zoon van een onderwijzer; zijn ouders “moesten niets hebben van de bv God en co”. Desalniettemin is Zijlstra een componist met religieuze teksten. Min of meer.
Misschien komt het door zijn zang-opleiding in het anglicaanse koor, waar hij in zijn jeugd bij zat. Een vierstemmig koor, “met een prachtige oersound zoals je die alleen in vissersdorpen aantreft. Ze probeerden me er niet te bekeren. Het was net als in de jazzmuziek: je praat niet over jazz, je speelt gewoon mee en kijkt of het ergens op slaat.”
Zijlstra is buitenkerkelijk. Hij ziet zichzelf niet als een christen. Desondanks is hij wel met de kerk getrouwd, om het zo te zeggen. Zijn echtgenote is Hanna van Dorsen, predikante binnen de Protestantse Kerk. En waar je mee omgaat, daar raak je mee besmet.
De nummers van Zijlstra zijn niet per sé christelijk. Gospelmuziek is het niet. Kerkmuziek evenmin. Toch is het muziek wat ik wel graag in de kerk zou willen horen. Omdat het muziek is met een rafelrandje. Ik denk aan een citaat van ‘Broeder Dieleman’, de artiestennaam van de Zeeuwse Tonnie Dieleman. In een interview met het Nederlands Dagblad, haastte ‘de Diel’ te zeggen dat zijn ongeloof in God niet de hele waarheid is. “Hij luistert nog veel naar religieuze muziek. Weliswaar geen gangbare gospel, maar christelijke muziek met rafelranden. Van 16 Horsepower of Johnny Cash bijvoorbeeld.”
Een citaat naar mijn hart.
Overigens is niet alles van Zijlstra in deze categorie te plaatsen. Veel liedjes van hem zijn “gewoon”: een blues voor Slauerhoff, de Hendrik Jonker Blues, Schaatsen in Noord-Holland. Zijn muziek gaat over het leven in de breedste zin des woords. Maar luisterend naar een lied als Kyrie merk je dat Zijlstra zich niet beperkt tot zijn eigen leven.
Er valt nog veel meer te zeggen over de zanger uit Durgerdam. En te ontdekken. Ik ben nog maar aan het begin van deze ontdekkingsreis. Zijlstra is een toffe muzikant. Te klein voor het grote publiek, maar daarom zo mooi. Vanavond maar de dubbel-cd Kalm/Ruw maar weer aanzetten.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.