sep
05
2016

Zomergast Rutte

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Op de valreep van het parlementaire zomerreces, was premier Mark Rutte afgelopen zondag de laatste Zomergast van 2016. Een “redelijk open” gesprek, wat onze regeringsleider voerde met Thomas Erdbrink, presentator van dienst. Een mengeling van persoonlijke zaken en heuse politiek: de zittende premier is ook partijleider van de VVD en lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017.
Dinsdag begint het nieuwe parlementaire jaar weer. De Troonrede voor over twee weken is zo goed als klaar, de begrotingen liggen te wachten op de behandeling. Zoals het nu lijkt, is het tweede kabinet-Rutte het eerste kabinet van deze eeuw, dat de volledige rit uit zit. De NOS maakte een mooi lijstje, waaruit blijkt dat alle Nederlandse regeringen na Kok-I de eindstreep niet haalden.
Oké, bij het tweede Paarse kabinet is dat misschien wat flauw. Dit kabinet struikelde een maand voor de geplande verkiezingen, over het zogenaamde Srebrenica-rapport van het NIOD. Maar een gevallen kabinet blijft een gevallen kabinet. Wat ook geldt voor Balkenende-I (de LPF-crisis), Balkenende-II (de Verdonk-crisis), Balkenende-III was een interim-kabinet, Balkenende-IV (de Uruzgan-crisis) en Rutte-I (de Catshuis-onderhandelingen).
Het zou goed zijn als de ministers van Rutte en Samsom het laatste half jaar zonder problemen kunnen uitzitten. Maar het wordt dan nog wel een hete herfst en een lange verkiezingscampagne. Het is even wennen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.