jun
05
2016

Zo’n dag

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De eerste zondag van de meteorologische zomer van 2016. Gelijk een warme dag – gelukkig wel minder klef en plakkerig dan de zaterdag hieraan voorafgaand. Wat doe je zo’n dag als vandaag? Als ik voor mezelf mag spreken, is een dag als vandaag er één om in te lijsten. Een zondag zoals het bedoeld is. Tot ontspanning van lichaam en ziel.
Het is ook zo’n dag waarbij mijn gedachten springen van herwaarts en derwaarts. De bevestiging van nieuwe ambtsdragers in de ochtenddienst, leidde me naar het debuutalbum van de Britse popgroep Queen. Vanwege het nummer Jesus (All going down to see the Lord Jesus). Maar meer nog vanwege de colofon van de plaat. De bassist staat vermeld als Deacon John, Diaken Jan. Terwijl de natuurkundige toch echt John Deacon heet.
De middag heb ik besteed aan het lezen van twee boeken. Beide nog lang niet uit, maar je moet ergens beginnen. Voor wie houdt van boeken en het opbouwen van een eigen bibliotheek, geldt ook het Schriftwoord van de Prediker: er komt geen einde aan vele boeken te maken, en veel studeren vermoeit het lichaam.
Waarvan akte, koning Salomo.
Het ene boek is van Tom Willems, de drijvende kracht achter het blog Bob Dylan in (het) Nederland(s). Onlangs verscheen van hem het boek Geef De Anarchist Een Sigaret. Het betreft aantekeningen die de blogger schreef tussen februari 2015 en april 2016. Als vakbroeder ‘moet’ ik Willems’ boek wel lezen. Want ook ik blog over Bob Dylan, al zijn onze blogs niet met elkaar te vergelijken.
Mijn andere te lezen boek is van Frank Westerman en heet als titel Een Woord Een Woord. Daarin verwoordt de schrijver de tegenstelling tussen het woord en de daad. Of specifieker: de verbeelding van de terrorist versus de verbeelding van de schrijver. Het gaat in dit boek om de terreur in Rusland, waar Westerman correspondent is geweest – ten tijde van de Tetsjeense oorlog. Maar het gaat ook over de treinkapingen van de Molukkers, halverwege de jaren zeventig.
De kapingen. Ik heb altijd interesse in de zaak der Zuid-Molukken gehad. Voor deze zaak werden onder meer de treinen bij De Punt en Wijster stilgezet. Eén van de (jeugd)boeken die hierover handelt, is Morgenrood Voor De Molukken van P.S. Kuijper. Hij beschrijft de treinkaping van 1977 bij De Punt. De titel van het boek is een verwijzing naar een kerstlied: Daar is uit ’s werelds duist’re wolken.
In dit lied, gezang 26 uit het Liedboek voor de Kerken (editie 1973), eindigt het eerste couplet met de zin: ‘De nacht der zonde zal verdwijnen / genade spreidt haar morgenrood’. Voor de editie van 2013 van het Liedboek is dit gezang komen te vervallen. Desalniettemin was er voor de organist van dienst vanmiddag, een reden om deze melodie te spelen tijdens een vrij moment in de liturgie.
Zo’n dag dus.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.