feb
08
2019

Zondagskind

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Anne de Vries, de schrijver van de beroemde kinderbijbel en van Bartje, was een zondagskind. Een zondagskind is letterlijk een persoon die op een zondag is geboren. In figuurlijke zin is een zondagskind een geluksvogel, iemand die veel geluk heeft in het leven. In het geval van De Vries: geboren op pinksterzondag, op de verjaardag van zijn moeder, hij voelde zich een zondagskind. Met het mooiste werk van de wereld, schat van een vrouw, een prachtig stel kinderen. Altijd het werk voorop. Dat was echt een lot uit de loterij.
Ik ben geboren op een zaterdag. Een zaterdagskind, dus. Zo voel ik me vaak. Niet dat het geluk mij komt aanwaaien. Wel het idee dat het op zaterdag toch wat anders is dan een gewone dag in de week. Het is een dag dat je met andere dingen bezig kunt zijn. De dag van de hobby, van de sport. Misschien ook van (over)werken: maar dan is het een dag dat het net even anders is. Een extraatje bij het werk, een koekje bij de koffie, een wat ontspannender sfeer.
Nee, sinds het lezen van de biografie over Willem Wilmink herken ik wel iets in zijn zelfbeeld. Van een liefhebber van de herfst. Een somber jaargetijde, waarin de dagen merkbaar korter worden. De bomen verkleuren en vallen af. Maar ook het seizoen van de laatbloeiers. Zoals ook Wilmink pas later besefte dat zijn literaire werk vooral op kinderniveau geschreven diende te worden.
Ach, het zijn metaforen om een leven te beschrijven. Termen die bij benadering iets van jou aangeven.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.