dec
27
2022

Zwaar vuurwerk

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De politie maakt zich op voor de komende jaarwisseling. Volgens woordvoerder Thijs Damstra van de politie in Noord-Nederland zijn ze klaar voor “een van de drukste nachten van het jaar met veel uiteenlopende meldingen”.
“Als het gaat om veiligheid en het handhaven van de openbare orde is de politie gewend om rekening te houden met meerdere scenario’s,” zegt Damstra. De politie wil niet zeggen hoe er precies zal worden opgetreden bij incidenten en excessen.
De politie heeft in de voorbereiding overleg gehad met burgemeesters, gemeenten, brandweer, ambulance en de Veiligheidsregio. Ook is er gesproken met inwoners van Fryslân. “De insteek is een nieuwjaarsviering die feestelijk en veilig verloopt,” vertelt Damstra. “Dit is niet alleen een verantwoordelijkheid van de politie, dat is een verantwoordelijkheid van iedereen.”
Zorgen zijn er over het vuurwerk dat na twee jaar corona weer mag worden afgestoken. “We zien de laatste jaren dat er steeds meer zwaar vuurwerk in omloop is. In de aanloop naar de jaarwisseling hebben we op verschillende plaatsen in Noord-Nederland illegaal vuurwerk van straat gehaald. Dit zullen we de komende tijd blijven doen.”
Volgens Damstra wordt zwaar vuurwerk regelmatig ingezet voor criminele activiteiten en ook gebruikt tegen agenten en hulpverleners tijdens de jaarwisseling. “Naast gebruikers van vuurwerk raken ook omstanders en hulpverleners gewond. Dat is en blijft onacceptabel.”

Vuurwerkverbod
De landelijk coördinator jaarwisseling bij de politie Peije de Meij waarschuwt vandaag in het Algemeen Dagblad dat de politie zal pleiten voor een vuurwerkverbod als het uit de hand loopt. “Ik hoop echt dat mensen inzien dat schade aanbrengen aan spullen van anderen niet acceptabel is.”
Ook de politie in Noord-Nederland roept iedereen op zich te gedragen. “Het zou niet normaal moeten zijn dat we op 1 januari de gewonden moeten tellen en de schade moeten inventariseren,” zegt Damstra. “Denk aan uw eigen veiligheid en die van uw dierbaren. Wij roepen iedereen op: maak er een groot, maar veilig feest van zodat we 2023 samen goed en gezond kunnen beginnen.”

Bron: Omroep LEO Middelsé

Tags // , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.