sep
08
2016

Zwagerman

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Vorig jaar overleed Joost Zwagerman – hij zou in het Radio 4-programma Opium op 4 vertellen over zijn jongste boek, De stilte van het licht. De redactie zat op de schrijver te wachten, maar ‘Zwaag’ kwam niet opdagen. Een opmerkelijke gebeurtenis, herhaaldelijk noemde Zwagerman het plegen van zelfmoord egoïstisch. “Nabestaanden ervaren een soort stempeling voor de rest van hun leven. Ze zijn geestelijk gebrandmerkt,” zei hij een decennium geleden in dagblad Trouw.
Wat zou Zwagerman die dag gedaan hebben? Zou hij gewoon zijn opgestaan en geweten hebben wat hij die dag zou gaan doen? Stond in zijn agenda rond een bepaald tijdstip: ‘Suïcide’? Had hij die dag nog contact met het programma Opium op 4, over wat die avond precies stond te gebeuren? Had ‘Zwaag’ een routebeschrijving van internet gehaald en uitgeprint op zijn bureau liggen?
Zou Johannes Jacobus Willebrordus Zwagerman verlangen naar zijn God, met wie hij in zijn laatste jaren zo’n merkwaardige relatie had opgebouwd? Je weet het niet, je hoopt erop. En je hoopt erop dat die God in Zwagermans laatste uren genadig is geweest.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.