aug
18
2016

Zwanenzang

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De postbode bracht me een strakke vierkante envelop en ik wist gelijk wat hij bezorgde. De drie-cd B-Sides & Rarities van Nick Cave & The Bad Seeds. De hoes van deze verzamel-cd doet denken aan het ontwerp van de singel Under Pressure van Queen & David Bowie. Veel zwart, alleen de artiest en albumtitel in het wit. Eén van Cave’s B-sides is het liedje ‘Right Now I’m A-Roaming’, dat op de spreekwoordelijke achterkant staat van het nummer ‘Into My Arms’.
Dit nummer is de daadwerkelijke zwanenzang van Herman Brood, Neerlands enige écht rock-n-roll-artiest. Brood nam het nummer op onder de titel ‘When I get home’, een herhalende zin die ook bij het origineel naar voren komt. Maar Brood past de zin die als refrein moet doorgaan, wel aan – in ieder geval tekstueel. “But right now, right right now, right now I am a-roaming,”, zingt Cave; waar Brood hier van maakt: “But right now, right right now, right now I’m here on my own.” Zwerven, alleen zijn, touren, zoveel verschil zit daar niet tussen.
“Herman zingt, terwijl hij zichzelf hij zichzelf begeleidt op de piano. Zijn stem is helder en dromerig tegelijk. De piano is rinkelend en traag. Het is het mooiste, het waarste, het ontroerendste en liefste wat Brood ooit heeft gezongen. Ik zal het nooit vergeten.”
Aldus Martin Bril in een soort In Memoriam over zijn kameraad. Mooi gezegd, hartverwarmend verwoord. Hoewel het origineel van de Australiër er ook mag zijn. De Hammond, de piano, het doet wat denken aan een lome zondagmiddag. Ter kerke, dat wel. Want hoe je het nummer ook noemt (‘Right Now I’m A-Roaming’ of ‘When I get home’), het past uitstekend in een religieuze setting.
Het is dus ook niet heel gek, dat de Ierse band U2 tien dagen na Brood’s zelfgekozen dood dit nummer van Cave ten gehore bracht in het GelreDome in Arnhem. Als ik thuis kom, ja dán! Maar ik ben eerst nog aan het zwerven.
In mijn eentje.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.