sep
16
2022

‘Zwart racisme’

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Omroep Ongehoord Nederland (ON) heeft donderdag een item uitgezonden met beelden waarop te zien zou zijn dat mensen van kleur witte mensen mishandelen. De omroep noemt dat ‘zwart racisme’. Frederieke Leeflang, voorzitter van de raad van bestuur van NPO, laat vrijdag weten dat de omroep met deze discriminerende en racistische uitlatingen ‘de grens van de redactionele vrijheid heeft bereikt’.
In het item, dat aan bod kwam tijdens Ongehoord Nieuws, worden verschillende schokkende fragmenten getoond waarin witte mensen door mensen van kleur in elkaar worden geslagen. Volgens presentatrice Raïsa Blommestijn wilde het programma hiermee “een op sociale media minder belicht aspect van racisme” tonen. Zij sprak over “blanken die door negers in elkaar worden geslagen”. Waar de internetfilmpjes vandaan komen, blijft onduidelijk.
Pepijn van Houwelingen, Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie, komt over het vermeende ‘narratief’ dat de beelden moeten aantonen aan het woord: “Er is een hoofdnarratief en dat wordt gepusht. Dit past niet in dat hoofdnarratief, dus dat wordt door de media ontweken.”
De NPO schrijft erover: “NPO heeft de redactionele vrijheid hoog in het vaandel staan, maar daar zijn wel grenzen aan wat racistische of discriminerende uitlatingen betreft. Die grens is volgens de NPO in deze uitzending bereikt.”
De omroep verzoekt het Commissariaat voor de Media om zich uit te spreken over het voorval in het licht van het Mediawet-artikel 2.88 lid 5. Dit artikel luidt: ‘een publieke media-instelling neemt passende maatregelen om te voorkomen dat het aanbod van haar mediadiensten aanzet tot geweld of haat jegens een groep of lid van een groep’.
Leeflang: “Bij de NPO komen veel klachten binnen over deze uitzending, waaronder ook kopieën van klachten die bij de Ombudsman zijn ingediend. We vragen de ombudsman om deze met voorrang te behandelen.”

Lees verder bij Nu.nl.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.