sep
01
2022

30e Indiëherdenking

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Indrukwekkend en ontroerend. Zo noemden de aanwezigen de 30e Indiëherdenking van gisteravond in het Rengerspark in Leeuwarden. Bij het Indiëmonument in het park zijn de 168 Friezen herdacht die zijn omgekomen in Nederlands-Indië tussen 1945 en 1962.
Een van de sprekers was oud Leeuwarder wethouder en voormalig burgemeester van Groningen Peter den Oudsten. Hij lichtte namen van enkele militairen uit bij zijn verhaal. “Je raakt anders al heel snel verdwaald in politieke bespiegelingen. Terwijl het gaat om mensen, om levens.”
Hij heeft ook een persoonlijke band met Nederlands-Indië: zijn oudoom staat tussen de namen van militairen die daar zijn omgekomen. Den Oudsten is naar hem vernoemd.
De Leeuwarder sprak onder andere over de verantwoordelijkheid die wij vandaag de dag hebben en over het oordeel dat met de jaren over een oorlog kan veranderen.
Dat Nederland zo erg aan Nederlands-Indië vasthield, was toen ook al omstreden, zegt Van Oudsten. “Maar dat kun je de Friese jongens die werden uitgezonden niet kwalijk nemen.”
“Het heeft niet veel zin om nu te veroordelen wat er toen allemaal is gebeurd. Elke oorlog is een vuile oorlog. Het is wél goed om lering te trekken uit wat er is gebeurd. Dan zie je dat we er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat het niet weer gebeurt.”
Maar oordelen over individuele militairen, heeft dus geen zin, zegt hij. “Terugkijkend kun je je afvragen of het niet zinloos was, maar geldt dat niet voor elke oorlog?”

Bron: Omroep LEO Middelsé

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.