dec
28
2016

Acht dagen

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Heb je je ook wel eens afgevraagd, waarom het Kerstfeest niet op de kortste dag van het jaar valt, maar net een paar dagen later? Kerst is het feest van het licht, en zou daarom prima kunnen samenvallen met de winterzonnewende. Of nog beter, met Kerst vieren we de geboorte van Jezus, dus waarom is dit feest dan niet 1 januari? Deze zaken hebben wel alles met elkaar te maken.
Om te beginnen, sinds jaar en dag maken we gebruik van de Romeinse kalender. In de 16de eeuw kwam Paus Gregorius XIII met een correctie op de Juliaanse kalender (jazeker, die van Ceasar). Deze Gregoriaanse kalender gebruiken we tot op de dag van vandaag nog steeds. En deze kalender laat het nieuwe jaar beginnen per 1 januari.
Dat is deel 1 van het antwoord.
Deel 2 heeft hier mee te maken. 1 januari is dus het nieuwe begin. Volgens de wet van Mozes werd de eerstgeboren Zoon van Jozef en Maria de achtste dag besneden en kreeg Hij Zijn naam Jezus. Vanaf het moment dat Hij Zijn naam kreeg, is Hij dus ‘bekend’ en leeft Hij, om het maar literair te vertellen. Als je acht dagen terugtelt vanaf 1 januari, kom je uit bij 25 december. Nét niet de winterzonnewende, maar wel vlak in de buurt. En daar komt bij dat 25 december de dagen al daadwerkelijk langer aan het worden zijn.
Daarom dus Kerst op 25 december en niet op de 21e.
Zie overigens voor een interessante uitleg de website van NRC Handelsblad.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.