jan
17
2018

Afrikaans

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De Zuid-Afrikaanse dichteres, schrijfster en hoogleraar Antjie Krog (65) kreeg zaterdag de Gouden Ganzenveer 2018. Tot mijn schaamte dacht ik dat ik niets kende uit de Afrikaanse literatuur. Ik kon sowieso geen gedicht opzeggen van Krog, hoewel ze vaker te gast is geweest in bijvoorbeeld De Taalstaat van Frits Spits.
Maar later bedacht ik me dat mijn eerste schrik niet geheel terecht was. Want ik ken wel degelijk Zuid-Afrikaanse poëzie en literatuur. Hoewel ik er niet mee ben opgegroeid. Tijdens mijn middelbare schooltijd hebben we vrijwel niets aan de Afrikaanse taal gedaan. Zeker niet op de mavo, maar ook niet op de havo.
En dat terwijl het Afrikaans, dat hoofdzakelijk in Zuid-Afrika en Namibië wordt gesproken, zo nauw verwant is met onze eigen taal.
Enfin.
We kennen natuurlijk de variant van Stef Bos, die zijn teksten dicht in het Nederlands, het Vlaams en het Afrikaans. En soms in een mengeling van die drie West-Germaanse talen. Maar ik heb ook werk in de kast staan van Gert Vlok Nel, geboren in Beaufort-Wes en alumni van de studies Engels, Afrikaans en geschiedenis aan de Universiteit van Stellenbosch. In 2012 verscheen zijn tweede cd Onherroeplik, opgenomen in Nijmegen.
In 1993 verscheen zijn enige dichtbundel Om te lewe is onnatuurlik, waarvoor hij de Ingrid Jonkerprijs kreeg. Veertien jaar later verscheen deze bundel met gedichten in een Nederlandse editie van Nel’s dichtbundel, met de originele Afrikaanse teksten én een Nederlandse vertaling. De Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog (daar hebben we haar weer) schreef er een voorwoord bij.
Martin Bril schreef een aantal keer in zijn columns over Nel.
En dan is er nog dat boek Een Ogenblik In De Wind van André Brink. Dit boek staat in twee talen in mijn kast. Zowel in het Nederlands als met de Afrikaanse titel ’n Oomblik In Die Wind. Ernst Jansz vertelde dat hij zich identificeerde met Adam, de zwarte hoofdpersoon van dit boek. Die indentificatie was zo belangrijk, dat hij de titel leende voor het gelijknamige lied op zijn debuut-cd De Overkant uit 1999.
Mijn schrik was dus onterecht. Maar ik mag wel wat meer aandacht hebben voor de Afrikaanse taal en literatuur.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.