jun
30
2020

Almatine Leene

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Voor het eerst heeft een Gereformeerde Kerk vrijgemaakt een vrouw beroepen als predikant. Het gaat om de gemeente van De Open Poort van Hattem-Noord, die een beroep heeft uitgebracht op dominee Almatine Leene.
Leene (1984) is predikant in de Nederduits Gereformeerde Kerk van Stellenbosch Wes in Zuid-Afrika. Ze werd afgelopen donderdagavond beroepbaar gesteld, en direct de volgende dag beroepen door de gemeente in Hattem.
In 2008 won de predikante een preekwedstrijd die mede was uitgeschreven door het Nederlands Dagblad. In 2013 promoveerde ze op een studie naar de positie van vrouwen in de kerk. Ze is moeder van drie kinderen, van wie de jongste afgelopen vrijdag geboren is.

Bron: Nederlands Dagblad

“Ik heb mezelf wel een paar keer geknepen of dit echt gebeurt”, zegt Leene blij aan de telefoon. De in Lelystad geboren theoloog woont nu nog in Zuid-Afrika, want bij de Nederduits Gereformeerde Kerk in Stellenbosch kon ze al wel dominee zijn. “Ik ben ooit naar Zuid-Afrika gekomen, omdat ik bij mijn eigen kerkgenootschap niet aan de slag kon.”

Vreugdetranen
Drie jaar geleden besloot de synode van de GKv dat voortaan ook vrouwen predikant mogen worden. Toen Leene dat hoorde, huilde ze van vreugde. Want van jongs af aan wilde ze niets liever dan kerkgangers inspireren met haar preken.
Dat zij uiteindelijk als eerste vrouw is uitgekozen, vindt ze heel bijzonder. “Dit is erkenning van mijn roeping. Want dat is hoe ik het ervaar: God heeft mij hiervoor geroepen.”

Lees verder bij NOS.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.