mei
23
2016

American Songbook

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Morgen viert de Amerikaanse zanger Bob Dylan zijn 75e verjaardag. Zijn privé-leven is de laatste decennia behoorlijk afgeschermd; een enkele keer wordt iets bekend, zoals zijn woonplaats Malibu (Californië). Of over zijn kleinzoon Pablo Dylan, de zoon van filmregisseur Jesse Dylan, die zich met rapmuziek bezig houdt. Maar daar houdt het ook wel mee op. Een tweede huwelijk en scheiding, ditmaal van (achtergrond)zangeres Carolyn Dennis, werd vakkundig geheim gehouden. Totdat biograaf Howard Sounes hier in 2001 achter kwam en het in zijn boek Down The Highway publiceerde.
Enfin. Dat nieuwtje is alweer vijftien jaar oud. Morgen viert Dylan dus zijn 75e verjaardag. Geen idee of hij het in huiselijke kring viert. Evenmin of er überhaupt een verjaardagspartijtje wordt georganiseerd. Gaat zoiets ons aan? Is die informatie over feesten en partijen aan ons, gewone stervelingen, besteed? Lijkt me niet. In de beperking toont zich de meester, en dat betreft ook de beperking in informatie. Je kunt ook teveel weten.
Misschien is het toeval dat afgelopen weekend het 37e studioalbum van de grootmeester der popmuziek verscheen: Fallen Angels. Alsof Dylan wilde trakteren. Een presentje voor de volgelingen. Of nou ja, voor de fans? Misschien ook wel gewoon voor zichzelf. Als Dylan zich ergens bewust van is, is het de traditie waar hij uit voortkomt. En rijkelijk uit put. Die traditie is breed.
Een brede traditie. Variërend van traditionele folkmuziek, met protestsongs, tot akoestische muziek met liefdesliedjes. Rockmuziek met poëtische teksten en een ‘stream of consciousness‘. Gospelmuziek met Jezus in de hoofdrol. Rauwe bluesmuziek. Terug grijpend op folkmuziek. En met Fallen Angels grijpt Dylan terug op een ander deel van het American Songbook: de crooners. Verrassend, omdat Dylan hiermee nauwelijks werd geassocieerd. Ten onrechte blijkt, want Fallen Angels is alweer het tweede ‘crooners-album’ van de maestro uit Minnesota.
Om bij de bron te komen, moet je tegen de stroom in zwemmen. Voor wie morgen tijd heeft en in het bezit is van muziek van Bob Dylan: draai zijn muziek. En begin bij Fallen Angels, ga steeds één album verder terug en eindig bij zijn debuut-album Bob Dylan. Misschien dat je dan ontdekt wat Dylan al die 75 jaar heeft bewogen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.