Anne Frank in plaatjes
Anne Frank spreekt nog steeds tot de verbeelding. Letterlijk. Op initiatief van het Anne Frank Fonds in Basel is een graphic novel verschenen, gebaseerd op het dagboek van het meisje. De Israëlische Ari Folman en David Polonsky verzorgden de uitgave. ‘Het is belangrijk om het verhaal aan een nieuwe generatie te vertellen. Het moment dat er geen overlevers van de holocaust meer zijn of getuigen die hun verhaal kunnen vertellen, komt dichterbij. Daarom moeten we een nieuwe taal vinden om de zaken die we moeten leren uit de holocaust over te brengen’, aldus Folman.
De twee mannen volgen in een lange traditie van tv-series, films, toneelstukken, musicals en een ‘iepenloft-spul‘. De graphic novel verschijnt vrijwel gelijktijdig met Achter Het Huis, de toneelbewerking van het Achterhuis door schrijver Ilja Leonard Pfeiffer. Ik heb bij lange na niet alles van Anne’s erfenis in huis, wel een bescheiden deel. Dit verhaal is slechts één van de zes miljoen Joodse verhalen. Plus één van de 5 tot 11 miljoen mensen niet-Joodse slachtoffers. En de miljoenen soldaten-offers.
We moeten leren van de holocaust. Dat we zó niet met elkaar omgaan. Je naaste liefhebben zoals jezelf geliefd bent, ongeacht je ras, geslacht, leeftijd, huidskleur of religie, dat heeft geen (massa)moord tot gevolg. Integendeel.
Maar dat het lastig is om te leren, bewijst het huidige wereldgeweld.
Tags // Anne Frank, Anne Frank - Het Achterhuis, Anne Frank Fonds, Anne Frank Fonds Basel, Ari Folman, Ari Folman en David Polonsky, Basel, David Polonsky, Folman, graphic novel, het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, Iepenloftspul, Iepenloftspul It Deiboek Fan Anne Frank, Ilja Leonard Pfeijffer, Ilja Leonard Pfeijffer - Achter het huis, Ilja Leonard Pfeijffer - Het Achterhuis, It deiboek fan Anne Frank, Polonsky
Trackback from your site.