Anne Frank-trein
Het plan van de Duitse spoorwegen om een nieuwe hogesnelheidstrein mogelijk naar Anne Frank te vernoemen, brengt het nodige teweeg. En het zijn vooral kritische reacties op dit plan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Anne Frank en haar oudere zus Margot vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Vandaar is ze met haar zus Margot, vermoedelijk op 30 oktober 1944, naar concentratiekamp Bergen-Belsen gebracht, waar ze enkele maanden later overleed.
Per trein.
De combinatie van ‘trein’ en ‘Anne Frank’ is dus ongelukkig. Iets met associaties met de deportaties en Jodentransporten. Ook de Anne Frank Stichting is niet blij met deze voorgestelde treinnaam. Ongelukkig, maar geen reden om juridische stappen te ondernemen.
Het is inderdaad een tikkeltje genĂ¢nt om een trein te vernoemen, naar een slachtoffer van de Holocaust, die dankzij de trein haar dood tegemoet ging.
Aan de andere kant begrijp ik Deutsche Bahn ook wel weer. De Duitse evenknie van de Nederlandse Spoorwegen organiseerde een actie waarbij het publiek een naam voor de nieuwe treinen kon verzinnen. Een van de namen die de jury nu heeft voorgedragen is die van Anne Frank. Volgens de jury staat het Joodse meisje voor tolerantie en vreedzaam samenzijn met andere culturen.
Naast Anne Frank worden ook bekende Duitsers als Albert Einstein, Hannah Arendt, Ludwig van Beethoven en Karl Marx genoemd.
We moeten begrijpen dat de oorlog inmiddels zeven decennia geleden is. Het openbaar vervoer had indertijd een wat dubieuze rol, maar daar kunnen zij tegenwoordig niet meer voor worden aangekeken. Maar goed, misschien is het verstandiger om tolerantie en vreedzaam samenzijn met andere culturen op een andere manier kenbaar te maken.
Tags // Albert Einstein, Anne Frank, Anne Frank Stichting, Auschwitz, Bergen-Belsen, concentratiekamp, concentratiekamp Bergen-Belsen, Deutsche Bahn, Hannah Arendt, holocaust, Kamp Westerbork, Karl Marx, Ludwig van Beethoven, Margot Frank, trein, Westerbork
Trackback from your site.