mei
25
2018

Ans van Dijk

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Opnieuw meldt zich iemand, die beweert de verrader van Anne Frank en haar familie te kunnen aanwijzen. Gerard Kremer heeft een historische roman geschreven, waarin hij Ans van Dijk beschuldigt van verraad. De vader van Gerard, die ook Gerard Kremer heette, was huismeester van een pand naast de Westerkerk in Amsterdam, nabij de Prinsengracht.
Kremer jr. is niet de eerste die de Joodse Van Dijk aanstipt als verraadster van de acht onderduikers in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263. Ook Sytze van der Zee doet dat in zijn boek Vogelvrij uit 2010. De oud-hoofdredacteur van het Parool en zoon van een NSB’er, heeft onderzoek gedaan, nadat hij werd gebeld door Tonny Ahlers jr., zoon van een andere verdachte.
De ouwe Ahlers zou volgens Carol Ann Lee, biografe van zowel Anne als Otto Frank, Otto hebben gechanteerd. Het bedrijf van Otto zou materialen leveren aan de nazi’s.
Het zou kunnen dat Van Dijk de onderduikers heeft aangegeven bij de Gestapo. Dat kan. Maar het kan net zo goed niĆ©t zo zijn geweest. Het aantal ‘geschikte’ kandidaten lijkt zoveel jaren na de oorlog te groeien. En daarmee ook de onzekerheid. Immers, hoe langer het geleden is, hoe onbetrouwbaarder het geheugen.
We zullen het nooit weten.
Maar erover lezen is alleen al voor de geschiedschrijving van belang.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.