jan
10
2022

Staatssecretaris De Vries

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

“Dat ferklearje en ûnthjit ik.” Met die woorden werd Aukje de Vries maandagochtend beëdigd in kabinet Rutte-IV. Oud-minister Hayo Apotheker heeft een belangrijke tip voor de Leeuwarder staatssecretaris: “Blijf jezelf.”
Apotheker werd, na vijf jaar als burgemeester van Leeuwarden, in 1998 beëdigd in kabinet Kok-II. “Het was een heel bijzondere dag, het was 3 augustus 1998”, vertelt Apotheker. “Het was bijzonder, omdat ik als burgemeester wel vaak in Den Haag ben geweest, maar ik niet in de Haagse arena had gewerkt.”

Ander spel
“Het is een ander spel met andere regels, en daar moet je aan wennen.” Apotheker was van augustus 1998 tot juni 1999 minister van Landbouw in kabinet Kok II.
Het was een flinke omschakeling, van Leeuwarden naar Den Haag. “Cambuur was kampioen, dat moest ik achterlaten. Op de dag dat we in de Trêves-zaal zaten was er ook skûtsjesilen. Verdraaid, dacht ik, dat moest ik ook missen. Ulbe Zwaga uit Leeuwarden werd toen ook nog eens kampioen.”
Als minister was hij nieuw, “maar ik was al wel achttien jaar burgemeester, sinds mijn dertigste en dat tot en met de Friese hoofdstad toe. “

Nederlands elftal
“Met de dienstwagen met mijn vaste chauffeur, waar ik vijf jaar mee werkte, gingen we van Leeuwarden naar Den Haag. Een beëdiging vind ik heel waardevol, met de koningin en de andere ministers is het een Nederlands elftal. Op het hoogste niveau mocht ik daaraan meedoen. Daarom vind ik het geen poppenkast.”
Apotheker vindt de nieuwe ploeg een interessante groep mensen. “Nu ik niet meer bestuurder ben, mag ik dat zeggen. maar ik vind het mooi dat mijn partij D66 er goed in zit. Het moet nu wel worden bewezen.”
Aukje de Vries moet zich vanaf nu dus gaan bewijzen. De Leeuwardense is ondertussen begonnen aan haar nieuwe taak als staatssecretaris voor Financiën. Ze heeft een zware portefeuille, met daarin onder anderen de toeslagenaffaire.

Bron: Omroep LEO Middelsé

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.