jan
30
2017

“Auschwitz-SS’ers te kijk zetten als misdadigers”

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

AUSCHWITZ Het Poolse Instituut voor Nationale Herinnering heeft de namen van 8500 SS’ers online gezet die in het concentratiekamp Auschwitz hebben gewerkt. Voor zover beschikbaar is er aanvullende informatie over hen bij gezet, zoals foto’s en gerechtelijke uitspraken.
De lijst is de meest complete tot nu toe van SS-medewerkers die in het in Polen gelegen concentratiekamp hebben gewerkt. De gegevens zijn in meer dan dertig jaar verzameld door de Poolse historicus Aleksander Lasik. Ze komen uit Poolse, Duitse, Oostenrijkse, Amerikaanse en Russische archieven.
Historici schatten dat circa 12 procent van de kampmedewerkers voor een rechtbank is gebracht. Lasik vindt dat te weinig. “Het internationale rechtssysteem heeft gefaald. Ik doe wat een historicus behoort te doen: de mensen die verantwoordelijk waren te kijk zetten als oorlogsmisdadigers.” Zo’n 200 kampbewakers kunnen nog in leven zijn, zegt hij.
De voorzitter van het Poolse instituut noemde tegen het Duitse persbureau DPA een andere reden voor publicatie van de lijst. Polen wil van de term “Poolse vernietigingskampen” af. Wij laten zien wie de SS’ers waren, zegt hij.
De publicatie van de Auschwitz-lijst is het begin. Polen wil ook lijsten met medewerkers van andere Duitse concentratiekampen op Pools grondgebied online zetten.
In Auschwitz zijn door de nazi’s naar schatting 1,1 miljoen mensen vermoord. Het overgrote deel was Joods.

Bron: NOS.nl

Tags // , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.