nov
13
2017

Bataclan

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Twee jaar geleden pleegde terreurbeweging Islamitische Staat een aantal aanslagen in Parijs. De concertzaal Bataclan is het meest bekende terrein waar de aanslagen plaatsvonden. De Amerikaanse band Eagles of Death Metal gaf een optreden, toen de moslim-terroristen de zaal binnenstormden. Deze aanslagen werden uitgevoerd als wraak voor Franse bombardementen in Syrië en Irak tegen stellingen van IS.
Na deze aanslagen kwam het boek A Moveable Feast van Ernest Hemingway in de belangstelling te staan. Ik ben als boekenliefhebber altijd blij als een boek wordt ontdekt of herontdekt, maar de aanleiding voor dit boek is natuurlijk dramatisch. Herinneringen aan de stad Parijs doen je op den duur het ergste vergeten, ook als het een verlies van je ongepubliceerde werk betreft. Of inbreuk op je westerse samenleving, waar Parijs misschien wel hét decor van is. Je kunt het boek van Hemingway lezen als een hommage aan de stad Parijs, van vlak na 1920, met haar levendige cultuur, kunstenaars maar vooral: liefde voor het leven en het genieten van het leven.
Die nacht kon ik slecht in slaap komen. Regelmatig lag ik even wakker, terwijl ik de zaterdag erna een hele dag aan het vergaderen zou zijn. Een dag in touw voor het evangelisatieproject in Paasloo. Maar ik had last van insomnia, zogezegd. Dat had overigens niets met de aanslagen te maken. Slapeloosheid heeft niet altijd een reden of een aanleiding.
En zo associeer ik deze dag van alles bij elkaar.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.