Belangrijkste boek
De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) is gekozen tot het belangrijkste boek van Nederland. Dat is althans het resultaat van de Verkiezing van het Belangrijkste Boek, die de afgelopen vijf maanden werd gehouden. Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, staat op de tweede plek. In de ban van de ring van de Engelse schrijver Tolkien belandde op de derde plaats.
Zo’n verkiezing is altijd subjectief. Je kunt niet met harde feiten onderbouwen waarom het ene boek beter is dan een ander. Waarom is De Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004 beter dan Het Achterhuis van Anne Frank? Sowieso, waarom is de ene Bijbelvertaling belangrijker dan de oudere editie? De Statenvertaling is van groot belang geweest voor de taalontwikkeling in het Nederlandse taalgebied.
Enfin.
De Bijbel verslaat dus een dagboek van een ondergedoken pubermeisje en een fantasy-trilogie. Hoe bepaal je de waarde van een boek? Ik sluit me aan bij de woorden van Adriaan van Dis, die tegen lijstjes is (en terecht, want het toekennen van waarde aan een boek is geen exacte wetenschap), maar desondanks een lijstje heeft ingediend bij CPNB, omdat het praten over boeken zwaarder weegt dan lijstjes.
Natuurlijk ben ik blij als pastor, dat de Bijbel toch door Nederlanders als belangrijk wordt beschouwd. Een decennium geleden ontving de NBV de NS Publieksprijs. Opmerkelijk, want wie is de auteur of zijn de erfgenamen van de Bijbel, aan wie je de prijs zou kunnen overhandigen?
Doet er allemaal niet toe, feitelijk. Praten over (fysieke) boeken weegt immers zwaarder dan lijstjes.
Tags // Adriaan van Dis, Anne Frank, Anne Frank - Het Achterhuis, CPNB, de Statenvertaling, het Achterhuis, In de ban van de ring, J.R.R. Tolkien, J.R.R. Tolkien - In de ban van de ring, NBV, Nieuwe Bijbelvertaling, Nieuwe Bijbelvertaling 2004, NS Publieksprijs, NS Publieksprijs 2005, Statenbijbel, Statenvertaling, Tolkien, Tolkien - In de ban van de ring
Trackback from your site.