jan
24
2014

Berlijnse notities: Bonhoefferhaus

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Toen ik kenbaar maakte dat ik naar Berlijn ging, kreeg ik de tip om vooral naar het Bonhoefferhaus te gaan. Het zal niet verbazingwekkend zijn dat deze aanbeveling kwam vanuit mijn theologische vriendenclub in Leeuwarden. Vandaag was het zover dat ik de tip verzilverde, en samen met Sergio naar de Marienberger Allee 43 trok.
Het is vreemd om in het huis rond te lopen waar ruim zeventig jaar geleden de dominee en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer woonde en studeerde. Zijn verhaal moge bekend zijn: een jonge professor, die onder meer opleiding genoot in New York en daar ook les gaf, maar die aan het begin van de oorlog de keuze maakt om in zijn vader land te strijden voor de goede zaak. Letterlijk te strijden, want behalve zijn steun aan de Joden, neemt Bonhoeffer ook deel in de groep die een aanslag op Hitler pleegt, de groep rond kolonel Graaf Claus von Stauffenberg.
Ook dat is Berlijn: er waren ook ‘goede Duitsers’, die verzet pleegden tegen een ideologie die pertinent fout was. Misschien is dat wel de belangrijkste les van vandaag.

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.