Bert van den Braak
Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis, kan zich nauwelijks een geval herinneren waarbij een bewindspersoon echt werd ontslagen en niet de kans kreeg om zelf op te stappen. In de buurt komt misschien het vertrek van minister Vogelaar (PvdA), die gedwongen moest aftreden nadat de partijleiding het vertrouwen in haar had opgezegd.
Ook zijn er vaker bewindslieden onder druk gezet om te vertrekken vanwege hun afwijkende mening. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog met minister Burger, na een omstreden radiotoespraak, en in 1975 met staatssecretaris van Justitie Glastra Van Loon. Die had in een interview kritiek geuit op de leiding van zijn eigen departement.
Het meest vergelijkbare geval is misschien het vertrek van minister Kruisinga in 1978, stelt Van den Braak. Kruisinga verzette zich in dat jaar tegen het standpunt van zijn collega-ministers over de introductie van de neutronenbom. “Maar ook hij kreeg de kans om zelf op te stappen.”
Bron: NOS
Tags // 1945, 1975, 1978, Bert van den Braak, Burger, Ella Vogelaar, Glastra van Loon, Kruisinga, minister Burger, minister Kruisinga, PvdA
Trackback from your site.