jan
04
2018

Betekenis van voornamen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het geven van voornamen is een nogal precaire taak. Want ga je bijvoorbeeld vernoemen? En zo ja, wie ga je dan vernoemen? Begin je dan bij de oudste in de rij, of begin je aan de onderkant? Als je gaat vernoemen, doe je dat dan enkel in de doop- of geboortenamen? Of neem je de betreffende namen ook mee in de roepnaam? Bijbelse figuren hebben een naam meegekregen, die iets over hun karakter vertelt.
Zo gaf Isaäk aan zijn één van de tweeling de naam Jakob, omdat deze de hiel vast hield van zijn broer Esau. “Jakob” heeft etymologisch verwantschap met het hielenlichten, iets wat deze aartsvader vaak heeft gedaan. “Esau” heeft dan weer alles te maken met ‘rood’, niet alleen van ‘dat rode, dat rode daar’, maar ook vanwege zijn rossige haar.
Eén van mijn helden is Bob Dylan. Hij werd geboren in mei 1941 als zoon van Abram Zimmerman en Beatrice ‘Beatty’ Zimmerman-Stone. Dylan kreeg de namen Robert Allen Zimmerman mee en werd de achtste dag na zijn geboorte besneden met de namen Shabtai Zisl ben Avraham. Zelf heeft Dylan gezegd dat hij in het verkeerde gezin is geboren, met de verkeerde naam. En dus toog hij in augustus 1962 met manager Albert Grossman naar de rechtbank in zijn geboortestaat Minnesota, om ‘Robert Allen Zimmerman’ te veranderen in ‘Robert (Bob) Dylan’.
Wie dus beweert dat ‘Bob Dylan’ de artiestennaam is van ‘Robert Zimmerman’, moet zijn huiswerk nog eens overdoen.
Enfin.
Dylan is een Joodse jongen. Interessant wordt het dan, om te kijken wat zijn Joodse namen betekenen. ‘Ben Avraham’ betekent ‘zoon van Abraham’, wat Robert Allen in dubbele zin is. Zijn biologische vader heette Abram. Maar de stamvader der joden heet ook Abraham. De naam ‘Shabtai’ is afgeleid van ‘Sjabbat’. De naam Shabtai verschijnt in de Bijbel als een Leviet gedurende de tijd van Ezra (Ezra 10:15). Sjabbat, sabbat, rustdag. Als er iets is wat bij Dylan ontbreekt, is het een rustdag. De man is al een kwart eeuw voortdurend on tour.
Zisl, ook wel gespeld als ‘Zissel’, betekent ‘zoet’ in het Jiddisch. En het is een meisjesnaam.
Rust zoet zoon van Abraham – dat zou de Nederlandse vertaling kunnen zijn van Shabtai Zisl ben Avraham.
De Joodse namen zeggen iets over Dylan. Vooral als een fotonegatief. Want rust kent Dylan niet – de afgelopen drie decennia onafgebroken op tournee. En die meisjesnaam, met zeker twee gestrande huwelijken en tal van affaires zou je kunnen zeggen dat Dylan een lastige verhouding heeft met ‘de vrouw’.
Dat dus over namen.
Voornamen, vooral.
Bijster interessant.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.