jul
17
2021

Bezinning

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De Westerkerk in Amsterdam opende vrijdag de deuren voor iedereen die behoefte had om Peter R. de Vries te herdenken. Bezoekers konden een kaarsje aansteken voor de misdaadjournalist die donderdag overleed nadat hij vorige week werd neergeschoten. “Ik hoop dat de maatschappij lering trekt uit deze gebeurtenis en dat het enorme geweld gaat stoppen.”
“Dit is voor mensen die zich afvragen: in wat voor samenleving leven we eigenlijk,” zegt Herman Koetsveld, predikant van de Westerkerk. “Mensen zijn verbijsterd. Mensen zijn van slag.” Zelf steekt de predikant ook een kaarsje aan voor De Vries. “Iedereen mag een kaarsje aansteken en zo lang blijven als diegene wil.”
Vanaf 11 uur konden de bezoekers in de kerk terecht. “We zijn erg aangeslagen. Hij had zo’n unieke persoonlijkheid”, zegt een van de bezoekers. “We wonen in Amsterdam, dus we wilden in ieder geval langs de kerk om even een kaarsje te branden. Ik hoop dat het enorme geweld waar we mee te maken hebben misschien gaat stoppen, of dat mensen tot bezinning komen. Hoewel ik me afvraag of dat zal gebeuren.” Een andere bezoeker noemt de dood van De Vries afschuwelijk. “Dat die man toch zijn ogen heeft gesloten voor altijd… Zo’n sterke man die voor iedereen klaarstond.”

Hoop
Vorige week ging de kerk ook open voor mensen die voor De Vries wilden bidden. Er kwamen ongeveer driehonderd mensen. “Er werd gebeden om kracht en ook om hoop,” vertelt Koetsveld, “vaak ook tegen beter weten in. Ik hoorde veel mensen bijvoorbeeld zeggen: ‘je hoopt op een wonder, maar…'” Volgens Koetsveld kwam die ‘maar’ altijd achteraan een zin. “Iedereen was zich van binnen aan het voorbereiden op wat komen zou.”

Bron: NH Nieuws

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.