sep
29
2018

Bibliobesitas #32

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Wat mag je van een rechtsbijstandverzekering verwachten? De familie Bijvank uit Langelille procedeert tegen zijn eigen verzekeraar, Univé Schade. Vier jaar geleden begonnen Bart en Mirjam Bijvank aan de realisatie van een droom. In Langelille lieten ze uit natuurlijke bouwmaterialen een woning verrijzen.
Als het ’s nachts stormt, ligt Mirjam Bijvank wakker. Klaar om met handdoeken het binnenstromende regenwater in te dammen. De bouw werd namelijk een fiasco. Om tegen bouwbedrijf Frankena in Wommels te procederen, schakelden de Bijvanks hun rechtsbijstandsverzekering in.
Triest, natuurlijk. Maar het is wel een goede reden om een boekje van Martin Bril uit de kast te pakken. Voor de rubriek Witte Plekken in het tijdschrift Noorderbreedte portretteerde Bril tussen 2006 en 2009 noordelijke dorpen als Langelille, Visbuurt en Beilen. Witte plekken zijn die plaatsen waar nog niet eerder over is geschreven. De Noorderbreedte-verhalen zijn in 2012 gebundeld in Niets Bewoog in Langelille, naar het gelijknamige verhaal over het dorp in het zuiden van Friesland, aan de grens met Overijssel, in grote lijnen tussen Wolvega in het oosten en Lemmer in het westen. “Dat leverde de nederzetting Langelille op. Is dat een naam of niet?” aldus Bril.
Bril schrijft in zijn kroniek over dit dorp onder meer: “Het regende, als gezegd, en over het dorp hing een tage sluier – niets bewoog in Langelille en hoewel er hier en daar auto’s geparkeerd stonden, was er geen leven waar te nemen.”
Maar dankzij Bart en Mirjam Bijvank is er nu weer leven in de brouwerij.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.