apr
28
2019

Bibliobesitas #47

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De dominee preekte over een zin uit de Apostolische geloofsbelijdenis (12 artikelen), het Apostolicum. Het ging over de opstanding van het vlees. Aan de start van zijn preek citeerde de predikant het gedicht Tuinman van Geert Boogaard. Over Maria, die de opgestane Heer als de hovenier ziet.
Ik dacht aan het slot van Ain’t Talkin’ van Bob Dylan. As I walked out in the mystic garden, On a hot summer day, hot summer lawn, Excuse me, ma’am I beg your pardon, There’s no one here, the gardener is gone. Maar ik heb het vermoeden dat Dylan de tekst van Boogaard niet kent.
Zou het gedicht te vinden zijn in Ik weet niet welke weg je neemt? Dit is een bloemlezing van Arie Boomsma uit 2014 over de dood. Maar helaas, Boomsma heeft Boogaard niet opgenomen in deze anthologie. Evenmin in de keuzebundels Met dat hoofd gebeurt nog eens wat en Waarom ben je niet bij mij?
Als Bijbelse onderbouwing bij zijn homilie, had de voorganger een tekst gekozen uit de brief van Paulus aan de Filippenzen, het eerste hoofdstuk: “Voor mij is leven Christus en sterven winst.” De apostel schrijft twee hoofdstukken later: “Maar wat voor mij winst was, ben ik omwille van Christus als verlies gaan beschouwen. Sterker nog, alles beschouw ik als verlies.”
Die zin doet me weer denken aan een biografie van Léon Hanssen over dichter Menno ter Braak. In 2000 verscheen bij Uitgeverij Balans de levensbeschrijving onder de titel Want Alle Verlies Is Winst. Dit boek bestrijkt de periode 1902-1930.
Ow, en de preek? Een klassiek gereformeerd verhaal.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.