sep
27
2017

Bibliobesitas #5

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In 1994 verscheen het christelijke Boekenweekgeschenk De Koninklijke Weg, geschreven door Ewoud Gosker. Wat redelijk bijzonder is, is dat dit geschenk in 2005 zijn derde druk beleefde. Christelijke boekenweekgeschenken kennen doorgaans maar één druk, behalve deze uitzondering dus.
Ik heb de derde druk in bezit. Een hardcover-versie van het boek, dat in deze uitgave een rode kaft heeft. De eerste druk heeft een groene voorkant met een oranje vlak. Toen ik De Koninklijke Weg las, heb ik regelmatig gedacht aan het boek De Christenreis naar de eeuwigheid van John Bunyan.
De 17e-eeuwse puriteinse prediker, die later bapisten-geestelijke werd, schreef dit boek in 1675 in de gevangenis. In dit boek worden de brede en smalle weg naar de eeuwigheid beschreven. Dat dubbele spoor, van de brede weg tot verderf en de smalle weg naar de hemelpoort, is bij Gosker minder sterk aanwezig. De Nederlandse schrijver beperkt zich tot de enkelvoudige weg, zogezegd.
Ik kreeg ‘De Christenreis’ een jaar of tien geleden, denk ik, van een vriend. Het betreft een twaalfde druk uit 2005. De vriend in kwestie was indertijd bezig met een eventuele overstap naar een wat zwaardere gereformeerde kerk. Een sfeer dat bij Bunyan ergens ook wel doorklinkt, bij Gosker overigens niet zo heel duidelijk.
Mijn vriend is tegenwoordig lid van een Hersteld Hervormde Kerk op de Biblebelt. Ik maak nog steeds deel uit van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Onze kerkelijke wegen zijn dus gescheiden. Mijn vriend volgt de Bunyan-route, ik neem de Gosker-tocht. Twee parallelle banen richting hetzelfde punt.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.