okt
23
2017

Bibliobesitas #7

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Vijf jaar geleden had de Volkskrant een serie met ‘Verboden Boeken’. Het betreft twintig titels, die verboden werden toen ze verschenen of werden vertaald, of nadat een regime repressiever werd. En als die boeken al niet regelrecht verboden werden, hing er wel de geur van het verbodene omheen – althans, naar het oordeel van de Volkskrant. Een half jaar lang werd bij de zaterdageditie van de krant een boek meegezonden naar de dagbladlezers.
Eén van die verboden boeken is Misdaad en Straf van Dostojevski. De eerste Nederlandse druk verscheen in 1992, de Volkskrant-uitgave is de negende druk. Zoals alle boeken uit deze serie, is ook Misdaad en Straf uitgegeven met een licentie van Uitgeverij Atlas Contact. Ivo Scholtz verzorgde het omslagontwerp van alle edities. Lourens Reedijk vertaalde het boek vanuit het Russisch.
Een kloek boek, deze roman in zes delen met epiloog. Fjodor Michajlovitsj Dostojevski schreef het in 1866, deels gebaseerd op eigen ervaringen. Oorspronkelijk werd de titel vertaald als Schuld en boete, toen Russische werken nog naar het Nederlands vertaald werden via het Duits. Reedijk is één van de vier Nederlandse vertalers, naast Jan Meijer, Else Bukowska en Hermien Manger.
In deze roman wordt onder meer het idee van übermensch en üntermensch geïntroduceerd. Later ging Friedrich Nietzsche aan de haal met deze ideologie, wat Misdaad en Straf misschien daarom wel als een verboden boek heeft gemaakt.
Toen ik mijn vader vertelde dat ik dit boek las, vertelde hij dat hij de verfilming van Misdaad en Straf in de jaren zestig op televisie zag. Het maakte op hem een diepe indruk, hoewel die indruk na een halve eeuw slecht te reproduceren is. Op internet is van dit boek ook een Engelse versie te vinden, onder de titel Crime And Punishment.
Ik kocht dit boek overigens in de kringloopwinkel voor het bedrag van €1,25.

Dostojevski Misdaad en Straf (Volkskrant)

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.