nov
14
2020

Bibliobesitas #90

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Dit weekend is het vijf jaar geleden dat terreurbeweging Islamitische Staat toesloeg bij onder meer Bataclan, de Parijse concertzaal. Drie terroristen drongen tijdens een optreden van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal de concertzaal binnen. De schietpartij duurde ongeveer tien tot twintig minuten, sommige ooggetuigen verklaarden dat er ook met handgranaten is gegooid. Ook tijdens de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen het Duitse en het Franse nationale voetbalelftal bliezen drie zelfmoordterroristen zichzelf op.
Daags na deze aanslagen kregen de boekhandelaren het druk. Het boek A Moveable Feast van Ernest Hemingway schoot in de verkoop omhoog. Het zijn de memoires die de Amerikaanse schrijver Hemingway schreef over zijn verblijf als expat in Parijs in de jaren 1920. Dit boek verscheen in 1964 voor het eerst. John Vandenbergh vertaalde het in 1980 als Dag en nacht feest: Herinneringen aan Parijs. De uitgever was Loeb uit Amsterdam.
Bij A.J.G. Strengholt B.V. verscheen Vandenbergh’s vertaling als Amerikaan In Parijs, met dezelfde tekst overigens.
Hier dacht ik aan. En aan de herinnering dat ik die nacht last had van insomnia, niet kon slapen, en de volgende dag in vergadering zat van het evangelisatieproject van Paasloo.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.