jul
24
2014

Bid om vrede

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Zoals wel vaker, loop ik ook deze middag in de gemeentelijke kringloop. Even sneupen langs de boeken in de Estafette. Ik loop naar de kassa met twee boekjes van de dichter-priester Huub Oosterhuis. Eén van de boekjes is Bid Om Vrede. Een Estafette-medewerker staat voor me in de rij, en ziet het boekje in mijn handen.
“Zou dat zin hebben?” vraagt hij, wijzend op de titel Bid Om Vrede. Ik antwoord hem dat ik dat zeker vind, dat bidden zin heeft. “Ik niet,” zegt hij. “Tweeduizend jaar geschiedenis heeft dat al bewezen. En dan ook nog de wetenschap.”
Voor ik kan antwoorden, praat hij verder. “Ik ben anti-christelijk, zie je? Wat jij vindt, mag je uiteraard zelf weten.” En weg is hij.
Wat had ik kunnen zeggen? Wat had ik moéten zeggen? Dat ik als pastor het per definitie eens ben met Oosterhuis? Of dat ik niet in de mens geloof – wijzend naar alle ellende in onder meer Oekraïne, Mali en al die oorlogsgebieden?
Ik weet het niet. Het enige dat ik kan doen, is bidden voor die werknemer aan de Zwettestraat.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.