mrt
14
2018

Biddag #2018

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Vandaag is het de tweede woensdag van maart. En traditioneel de jaarlijks Biddag voor Gewas en Arbeid. We zijn niet meer afhankelijk van gewas, waardoor zo’n biddag anno 2018 misschien vooral gaat over arbeid en welzijn.
Met werken is niets mis. Socioloog Pim Fortuyn schreef in verkiezingsprogramma De puinhopen van acht jaar Paars: “De meesten van ons bevinden zich wel bij de deelname aan het arbeidsproces. Het geeft niet zelden voldoening, men voelt zich nuttig, kan zich ontplooien (materieel en immaterieel), heeft de voldoening van het zichzelf en de zijnen kunnen onderhouden, het geeft sociale contacten, gezelligheid, regelmaat en het geeft bovenal zin aan het bestaan. Sterker nog, arbeid stelt je in staat niet voortdurend bezig te zijn met je privé-sores en je niet voortdurend het hooft te hoeven breken over de zin van je bestaan. Daar is het soms de tijd voor: na gedane zaken en wel in een gezonde mate.
Problemen lossen zich niet op door er voortdurend mee bezig te zijn, net zo min als de zin van het bestaan je duidelijk wordt door je daar 24 uur per dag op te concentreren. Integendeel, in het werk neem je vakantie van jezelf en gek genoeg lossen de problemen zich dan met groter gemak op en vind je bevredigender maar immer verschuivende antwoorden op de vraag naar de zin van het bestaan in het algemeen en die van jouw bestaan in het bijzonder. Zonder arbeid raakt het leven stevig uit balans. (Die arbeid kan trouwens ook heel goed en zinvol bestaan uit de uitoefening van een huismoederschap dat met zorg en enthousiasme wordt vervuld). … Het gaat dus op voor vrijwel alle mensen, rijk of arm[:] Werken is dus gezond en bevordert die gezondheid mentaal en fysiek en verlengt de levensduur.”
Daar kunnen we dus voor bidden, vandaag.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.