sep
29
2017

Big Brother

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Jarenlang was Big Brother een televisie-kijkcijfer. Bekende en onbekende Nederlanders werden voor een periode 24/7 gevolgd. De camera’s in het tijdelijke onderkomen stonden 24 uur per dag aan, zonder uitzondering van camera of dag. Big Brother is watching you, nietwaar? Grote broer kijkt mee. Hetzelfde wordt wel gezegd over de camera’s in stadscentra of de digitale rechercheurs. We kijken graag even met u mee, of u geen gekke dingen doet.
De zin Big brother is watching you┬ákomt uit het boek 1984 van George Orwell. De Britse schrijver en journalist publiceerde het boek in 1948, waarbij hij voor de titel de twee laatste cijfers uit het publicatiejaar omdraaide (’48 werd dus ’84). In dit boek tekent Orwell een totalitaire staat, waartoe de westerse wereld zich ontwikkelde. Het is een waarschuwing tegen totalitaire regimes, zoals nazi-Duitsland en Stalins Sovjet-Unie.
Een goede vondst van John de Mol, om zijn televisie-programma te vernoemen naar Orwell’s personage. Ik vrees echter met grote vreze dat het kijkend publiek niets van dit boek weet, mochten ze al een link leggen tussen het boek en het tv-spektakel. Wat dat betreft valt er nog genoeg te doen aan literatuur-onderwijs.

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.