mei
26
2015

Boek: Charles Lewinksy – Alleen maar helden

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

alleen-maar-helden-lewinsky

Met de roman ‘Alleen maar helden’ heeft de Zwitserse auteur Charles Lewinsky opnieuw een meesterlijk boek afgeleverd. In dit boek maakt de schrijver gebruik van de verschillende disciplines waar hij zelf zijn brood mee verdient: toneelschrijver, boekenschrijver, journalist, interviewer. Het resultaat is in dit geval een reconstructie van wat filmmakers in de laatste periode van de oorlog meemaakten.
‘Alleen maar helden’ is het onderzoek van Samuel A. Saunders, een filmverhuurder die wil promoveren op de Duits-Amerikaanse acteur Arnie Walton/Walter Arnold, die in zijn autobiografie zichzelf neerzette als een held die altijd al tegen het nazi-regime is geweest. De nooit afgemaakte dissertatie spitst zich toe op de film Lied Der Freiheit, dat in het Beierse Kastelau moet worden opgenomen.
Voor dit dorpje is gekozen omdat de betrokken acteurs, scenarioschrijver en regisseur weg willen uit Berlijn. De hoofdstad ligt onder vuur door de geallieerden, en de betrokkenen willen dit geweld ontvluchten. Omdat de filmploeg een nazi-propagandafilm gaat maken, zijn ze onmisbaar en worden ze niet opgeroepen voor het wanhoopsoffensief van Hitler persoonlijk.
Gaandeweg de opnames verandert het onderwerp en willen de acteurs een verzetsfilm maken. Niemand uit het dorp Kastelau mag weten van deze koerswijziging, waardoor feit en fictie meer en meer door elkaar gaan lopen. En in deze verstrengeling van waarheid en leugen speelt de acteur Walton (Amerikaanse naam) / Arnold (Duitse naam) een hoofdrol.
Een bijzonder goed boek van Lewinsky, die zijn lezers meeneemt in een verhaal dat hijzelf verzonnen heeft – het is haast op het geniale af. ‘Alleen maar helden’ past uitstekend in de boeken die we van de Zwitser kennen, zoals ‘Het lot van de familie Meijer’, ‘De verborgen geschiedenis van Courtillon’ en ‘Terugkeer ongewenst’ (over Kurt Gerron).

N.a.v.: Charles Lewinsky – Alleen maar helden (vertaald door Elly Schippers), uitgeverij Meridaan Uitgevers, eerste druk april 2015

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.