jun
27
2017

Boek: Charles Lewinsky – Andersen

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Charles Lewinsky is een Zwitsers multi-schrijver. Een jaar of tien geleden las ik zijn vuistdikke roman Het lot van de familie Meijer. Nu is er dat wonderlijke boek Andersen, een sprookje in vijf bedrijven. Een sprookje, wat wil je met een titel die verwijst naar Hans Christian Andersen? Het boek van Lewinsky is geen hommage aan de Deense schrijver en dichter.
Het boek Andersen vertelt het verhaal van Andersen, Damian Andersen. Of althans, dat is de naam die de hoofdpersoon zich in zijn vorige leven heeft aangemeten. Want dat is wie deze persoon is, een controlfreak. Zijn geboortenaam is niet duidelijk, zijn eigen geboortejaar wel (1898). Maar dat was lang voordat hij Damian Andersen werd.
Maar nu krijgt hij een herkansing, een tweede leven. Deze mens wordt opnieuw geboren en krijgt een nieuwe naam: Jonas. Zijn levensverhaal wordt in vijf delen verteld. De delen 1, 3 en 5 vanuit verschillende tijdsperiodes van Jonas’ tweede fysieke leven. De delen 2 en 4 vanuit het oogpunt van zijn nieuwe vader Arno. Houd je hoofd erbij, want niets is wat het lijkt.
Met Andersen heeft Lewinsky weer literatuur op de markt gebracht.

N.a.v.: Charles Lewinksy – Andersen, vertaling Elly Schippers, uitgeverij Atlas Contact, eerste druk 2017

Lewinsky_IchbinAndersen_P06DEF.indd

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.